Samenlevingscontract

Woont u samen zonder een geregistreerd partnerschap of zonder dat u getrouwd bent, dan heeft de wet niets voor u geregeld. Alle bezittingen én schulden zijn voor ieder apart. In een samenlevingsovereenkomst staan afspraken tussen u en uw partner. U regelt welke kosten, bezittingen en bankrekeningen u samen deelt en welke niet.

Huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract?
Wat past het beste bij u? Kiest u voor het huwelijk of een geregistreerd partnerschap, dan gaat u samen een formele verbinding aan. De ambtenaar van de burgerlijke stand legt u uit dat een huwelijk en geregistreerd partnerschap eindigen bij overlijden of een echtscheiding. Wilt u ‘gewoon’ samenwonen, zonder de formele verbinding, dan is een samenlevingscontract niet verplicht, maar wel slim.

Huis kopen en een samenlevingscontract
Koopt u samen een huis, dan deelt u een groot bezit. In een samenlevingscontract spreekt u af wie welk deel van de hypotheek betaalt, hoe de bezittingen verdeeld zijn (denk aan erfstukken, verzamelobjecten of grote geldbedragen) en wat er met het huis gebeurt als u overlijdt.

Onderneming starten en een samenlevingscontract
Start u een onderneming, dan is het belangrijk om goed na te denken over de grens tussen zakelijk en privé. Deelt uw partner mee in de waardegroei van het bedrijf of wilt u uw partner juist beschermen als het misgaat? Dat regelt u in een samenlevingscontract. Als u samenwoont, zijn alle bezittingen en schulden gescheiden en is uw partner automatisch beschermd tegen eventuele schuldeisers.

Kinderen krijgen en een samenlevingscontract
Krijgt u kinderen of heeft u kinderen uit een eerdere relatie, dan zijn zij uw wettelijke erfgenamen. Als u overlijdt, dan hebben uw kinderen meteen recht op hun deel. Wilt u uw partner beschermen of tot enig erfgenaam benoemen? Dat kan met een notarieel samenlevingscontract in combinatie met een testament.

Een samenlevingscontract bij notaris Houtepen
De belangrijkste momenten waarop een samenlevingscontract van belang is, hebben we besproken. Maar ook voor een pensioenregeling wordt bijvoorbeeld gevraagd naar een samenlevingsovereenkomst. Doe de test en ontdek of een samenlevingscontract voor u en uw partner van belang is.

Notaris Houtepen bekijkt samen met u welke zaken geregeld moeten worden in het samenlevingscontract. We bespreken uitgebreid uw wensen, zodat uw samenlevingscontract past bij uw huidige én toekomstige situatie. Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.